e-Arşiv Nedir ?

Elektronik faturanın e-Fatura ve e-Arşiv olmak üzere iki türü vardır. E-Arşiv, faturaların ikinci nüshasının elektronik ortamda oluşturulup saklanmasını, gerektiğinde elektronik olarak ibraz edilmesini sağlar. Veri format ve standardı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen e-Arşiv hizmeti, 433 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği düzenlemesi ile uygulamaya geçmiştir. E-Fatura sadece e-Fatura mükellefleri arasında kesilip gönderilir. E-Arşiv ise göndericinin e-Fatura, alıcının kağıt fatura kullanıcısı olması halinde gerçekleşir. Yani herkese e-Fatura kesilemez; yalnızca e-Fatura kullanıcılarına e-Fatura kesilebilir. E-Fatura kullanıcısı olmayan kişi ve kuruma kağıt fatura ya da e-Arşiv Fatura düzenlenir. E-Arşiv kullanıcısı olabilmek için öncelikle e-Fatura kullanıcısı olmak gerekir.

e-Arşiv’in Avantajları

Donanım ve yazılım gibi hiçbir maliyet yüküne girmeden ve Gelir İdaresi Başkanlığı'na (GİB) başvuru yapmadan hızlı ve güvenli şekilde e-Arşiv sistemine geçebilirsiniz.
- Firmanızın uluslararası finansal standartları yakalamasının yanı sıra, Maliye Bakanlığı'nın belirlediği koşullara uygun, her an iç ve dış denetime hazır bir elektronik fatura sistemine kavuşmasını sağlar.
- İş süreçlerinizi hatadan arındırıp optimize eder; verimliliğinizi artırır
- Hem masaüstü hem bulut iş çözümleriyle tam entegre olarak çalışır.
- Mikro yazılım güvencesi ile göndermiş ve almış olduğunuz tüm faturalarınız 10 yıl boyunca ücretsiz olarak saklanır.
- Kâğıda dökme ve kargo ile gönderme maliyetlerini ortadan kaldırarak tasarruf etmenizi sağlar. Aynı zamanda kâğıt kullanımını azaltır, çevreyi korumaya yardımcı olur
- Faturalama sürecini hızlandırarak ödemelerinizi zamanında almanıza yardım eder.
- Hem masa üstü hem bulut iş çözümleriyle tam entegre olarak çalışır.

e-Arşiv Hizmetinden Faydalanma Yönetemleri

1. Mikro Yazılım Ticari Paket Program

Mikro Yazılım Programı ve e-Fatura modülü sayesinde kestiğiniz faturalar dijital olarak mühürlenmiş bir şekilde, GİB'e iletilir. Tedarikçilerinizin size gönderdiği e-Fatura'lar GİB posta kutusundan alınıp Mikro Programınıza otomatik işlenir ve muhasebeleşir.

2. MikroX

Mikro Yazılım tarafından geliştirilen bulut teknolojisi ile çalışan online ön muhasebe programı sayesinde e-faturalarınızı hızlı ve kolayca hazırlar bir tuş ile gönderebilirsiniz.

3. Mikro Yazılım e-Fatura ve e-Arşiv Portal

Hiçbir yatırım maliyeti ödemeden elektronik ortamdan fatura göndermenizi, almanızı, saklamanızı ve görüntülemenizi sağlayan, Maliye Bakanlığı standartlarıyla tam uyumlu bir e-Arşiv sistemine geçebilirsiniz.

e-Arşiv Aktivasyon Adımları

e-Fatura kullanıcısı iseniz;

Gelir İdaresi Başkanlığına başvuru yapmadan e-Arşiv hesabınızı kayıt formunu doldurarak hemen aktif edebilirsiniz. e-Arşiv Kayıt Formu için Tıklayınız.

e-Fatura kullanıcısı değilseniz;

e-Arşiv uygulamasından yararlanmak için, e-Fatura uygulamasına geçmeniz gerekmektedir. e-Fatura Uygulamasına Geçmek için Tıklayınız.

e-Arşiv servisinizi kullanmaya başlamadan önce 0850 225 10 10 numaralı telefondan e-Mikro destek hattına ÜCRETSİZ ulaşarak ayarlarınızı yaptırabilirsiniz.

e-Arşiv SMS Nedir ?

e-Arşiv SMS Hizmeti sayesinde kestiğiniz e-Arşiv Faturalarını müşterilerinizin cep telefonlarına SMS ile de iletebilirsiniz. Bu sayede müşterileriniz e-Mikro Portal'inde ve Mikro yazılımınız içerisinde gerekli ayarları yapmanız yeterlidir. Ayarlarınızı nasıl yapacağınızı öğrenmek için tıklayın.

TOP